Kolegij SUSTAVI SIGURNOSTI HRANE je obvezni predmet na 2. godini Sveučilišnog diplomskog studija sanitarnog inženjerstva, sastoji se od 30 sati predavanja, 15 sati seminara i 15 sati vježbi. Radno opterećenje za prosječnog studenta procijenjeno je na oko 60 sati samostalnog rada i 60 sati organizirane nastave, što je ukupno ekvivalent od 4 ECTS.
Cilj kolegija je osposobiti studenta za primjenu propisa iz domene upravljanja sigurnošću hrane, s naglaskom na izradu dokumentiranih preduvjetnih programa i provedbu koraka u izradi HACCP studije, te na razumijevanje uloge ovih elemenata u ispunjavanju zahtjeva iz normi i certifikacijskih shema za upravljanje sustavima sigurnosti hrane.
Sadržaj kolegija: Studenti se kroz kolegij upoznaju s ključnim elementima provođenja politike sigurnosti hrane u EU; karakteristikama preduvjetnih programa; sadržajem nacionalnih propisa i vodiča za uvođenje dobre prakse, te sadržajem normi i certifikacijskih shema u području sigurnosti hrane. Putem seminara i vježbi primjenjuju pravila za opisivanje proizvoda, izradu dijagrama toka, popisivanje opasnosti, procjenu rizika, osmišljavanje kontrolnih mjera, definiranje kontrolnih točki s pripadajućim granicama i korektivnim mjerama.
Uvjeti za upis kolegija: položeni ispiti iz kolegija Tehnologija i kontrola kakvoće hrane životinjskog podrijetla i Predmeti opće uporabe i prehrambeni aditivi (I. godina SDSSI); odslušani kolegiji Tehnologija i kontrola kakvoće hrane biljnog podrijetla i Sustavi upravljanja kvalitetom (II. godina SDSSI).